FameLab®:
FameLab 2011:
Oglas:


Pobjednica hrvatskog Laboratorija slave 2011. godine - Iva PritišanacPobjednica hrvatskog FameLaba 2011. godine je Iva Pritišanac, studentica treće godine preddiplomskog studija molekularne biologije na PMF-u u Zagrebu. Pobijedila je natjecanju temom Rođeni ubojice. Voli biologiju, točnije, njezinu molekularnu razinu te tvrdi da nikada ne kasni.

Drugo mjesto na ovogodišnjem natjecanju osvojila je Natalija Dunić, koja je izlagala na temu Dosta je bilo pretjerivanja, a treće mjesto osvojilo je Slavko Radilović, izlaganjem na temu Ima li pilota u avionu. Iva Pritišanac osvojila je i nagradu publike.

Što je Laboratorij slave / FameLab?

Laboratorij slave je natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti. Traže se osobe koje svoj entuzijazam za znanost i tehnologiju mogu podijeliti sa širom javnošću. Kandidati imaju 3 minute za izlaganje o znanstvenoj temi po vlastitom izboru.

Laboratorij slave u Hrvatskoj organiziraju Festival znanosti i British Council u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama. Natjecanje se organizira uz financijsku potporu i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i podrškom Raiffeisen Consultinga.

Kriteriji prema kojima se natjecatelji ocijenjuju su: sadržaj, jasnoća i karizma.

Sadržaj bi trebao biti adekvatno odabran i znanstveno točan. Ako o temi koja se iznosi postoji među znanstvenicima određena polemika ili dvojba, prezentacija bi se trebala i na to osvrnuti.

Jasnoća u komuniciranju ideje ili teme od temeljne je važnosti. Koliko god jednostavna ili složena tema koja se izlaže, publika bi je na kraju trebala dobro razumjeti. Ključno pitanje pritom je sljedeće: Mogu li slušatelji objasniti sadržaj nekome drugome?

Laboratorij slave od natjecatelja traži i tu teško opisivu, ali nepogrešivu kvalitetu: karizmu. Pobjednik natjecanja bit će onaj koji znanost predstavi na uzbudljiv i fascinantan način, onaj koji zna podijeliti s drugima ne samo znanje nego i strast prema njemu.

Stručni žiri
U žiriju će se nalaziti do četiri osobe koje će ocjenjivati natjecatelje i odlučivati o tome tko ide u drugi krug. Bit će to znanstvenici, inženjeri, televizijski ili radio voditelji, producenti te voditelji znanstvenih programa i promotori znanosti.

Nagrade
Svi finalisti završnog natjecanja osvojili su vikend-program usavršavanja i druge vrijedne nagrade.

Pobjednik završnog natjecanja osvojio je i putovanje u Veliku Britaniju te sudjelovanje u međunarodnom Laboratoriju slave na Festivalu znanosti u Cheltenhamu u lipnju 2011.