TEDxZagreb je događaj u sklopu otvorenog globalnog kolaborativnog programa TEDx poznate konferencije pod nazivom TED (TED = Technology, Entertainment, Design), koja je prvi puta održana 1984. i otada postala svjetski poznata zbog inspirativnog duha i atmosfere optimizma koju njeguje. U posljednjih nekoliko godina TED je postigao globalnu popularnost po snimkama predavanja s TED konferencija nazvanim TEDTalks, besplatno dostupnim na portalu TED.com.

Što je TEDx? U TED-u su, u duhu svoje misije "ideje vrijedne širenja", osmislili program kojega su nazvali TEDx. TEDx je program samostalno organiziranih lokalnih događaja na kojima se zainteresirani okupljaju radi sudjelovanja u događaju u TED stilu. Događaj koji se prvi puta organizira u Hrvatskoj se zove TEDxZagreb, gdje 'x' u nazivu označava samostalno organiziran TED događaj.

Na TEDxZagreb kombiniraju se predavanja uživo i video snimke predavanja s TED-a (TEDTalks) kako bi se potaknule duboke rasprave te međusobno upoznavanje i povezivanje sudionika. Organizator TEDxZagreb događaja je Društvo kreativnog življenja iz Zagreba, obrazovna i kulturna neprofitna udruga koja se bavi osobnim i društvenim razvojem radi podržavanja kreativnosti u različitim poljima ljudskog življenja.

Tema prvog TEDxZagreb događaja je "Um širom otvoren". Okupljanje je započelo večernjim druženjem u petak, a program se odvijao od jutra do mraka u subotu, 17. travnja 2010. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Predavanja u stilu TED-a specifična su, između ostalog, po trajanju ograničenom na 18 minuta i po tome što se od govornika traži da održe "govor svog života". Od govornika na TEDxZagreb događaju očekuje se isto. Sve govori na TEDxZagreb snimaju se s tri kamere, a snimka odlazi u TED. Najbolji govori imaju šansu biti uvršteni kao TEDTalk na planetarno popularnom portalu TED.com.

Za sve one koji 17. travnja nisu bili u dvorani Gorgona, mogli su pratiti prijenos TEDxZagreba uživo. Stranica je na webu, sadrži video i Facebook live stream. Prenosilo se sve što se događa na pozornici od 9 do 22 sata: nadahnute govore, iznimne prezentacije i osebujne glazbene nastupe.

Gledajte, komentirajte i otvorite svoje umove za ideje vrijedne širenja!