Limun.hr > TEDx > O programu TEDx

O programu TEDx

U TED-u su, u duhu ideja vrijednih širenja, osmislili program kojega su nazvali TEDx.

TEDx je program samostalno organiziranih lokalnih događaja na kojima se zainteresirani okupljaju radi sudjelovanja u događaju u TED-stilu. TEDx događaj je kombinacija video snimki predavanja s TED-a (TEDTalks) i prezentacija uživo koja potiče duboke rasprave i međusobno povezivanje i upoznavanje sudionika. Ti lokalni, samostalno organizirani događaji nazvani su TEDx, gdje 'x' u nazivu označava samostalno organiziran TED događaj.

TED konferencija daje naputke za osmišljavanje TEDx programa, no pojedini TEDx događaji samostalno su organizirani, prema određenim pravilima i odredbama licence TED-a).

TED je godišnji događaj na kojem su vodeći svjetski mislioci i praktičari pozvani govoriti o svojoj najvećoj strasti. "TED" je skraćenica za Technology, Entertainment, Design (hrv. tehnologija, zabava, dizajn), a to su tri široka tematska područja koja u međudjelovanju oblikuju našu budućnost. Zapravo, TED je još i širi događaj na kojem se vatreno predstavljaju ideje koje su značajne u bilo kojoj disciplini.

Sudionici su TED nazivali "vrhunskim odmaralištem za pamet" i "četverodnevnim putovanjem u budućnost". Šarolika publika, među kojima ima direktora, znanstvenika, kreativaca, filantropa, gotovo je jednako toliko izvanredna kao i govornici, među kojima su bili Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck i Bono.

Održavanje TED-a započelo 1984. je u Montereyu u Kaliforniji. Fondacija Sapling koju je osnovao Chris Anderson otkupila je 2001. TED od Richarda Saula Wurmana, njegova utemeljitelja. Posljednjih se godina TED širi pa danas uključuje i međunarodnu konferenciju TEDGlobal; medijske programe, u koje spada objavljivanje TEDTalk video zapisa i TED.com portal; te nagradu TEDPrize.

TED2010 pod nazivom "What the World Needs Now" (hrv. "Što svijet treba odmah") održan je od 9. do 13. veljače 2010. u Long Beachu u Kaliforniji, uz izravni prijenos okupljenima u Palm Springsu u Kaliforniji.