Destinacije

Destinacije - arhiva

Galerija

početna -> destinacije
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Destinacije

Lisabon: Mjesto tužne fado glazbe i hrabrih moreplovaca

Datum objave: 06.03.2014
Tekst i foto: Boris Pletikosa
Izvor: Croatian Traveller

Lisabon se nalazi na sjevernoj obali širokog ušća rijeke Tejo u ocean i smješten je na sedam brežuljaka. Baixa je njegov jedini ravni dio i tu su se smjestili najveći gradski trgovi. Neki od njih nisu nastali planski. Veliki zemljotres 1755. godine srušio je mnoge palače i dijelove grada do temelja. Kako je zlatno kolonijalno doba odavno bilo prošlo, novca za obnovu nije bilo, pa su tako veliki prazni prostori preinačeni u trgove, no ta činjenica niti najmanje ne umanjuje njihovu ljepotu. Baixa je ujedno i središnji dio koji okružuju stare četvrti Alfama.

Šarm Lisabonu su dali i Maori, kroz brojne ostatke i obilježja u arhitekturi. Ali ono što ga je obilježilo i izdiglo iznad prosječne prijestolnice veličanstvene su palače i crkve izgrađene zlatom, začinima i drugom robom koja je stizala iz brojnih kolonija Južne Amerike, Afrike i Azije. Hrabri portugalski moreplovci odlazili su na brodovima u nepoznato i donosili silna bogatstva, stekavši ogromnu slavu i svoje mjesto u povijesti. Belem je dio grada odakle je Vasco de Gama krenuo oploviti svijet. Ondje su izgrađene palača i samostan u njegovu čast, rijetko viđene ljepote. Čak mu je i u novijoj povijesti odana počast izgradnjom velebnog mosta preko rijeke Tejo te futurističkog centra za EXPO izložbu nešto uzvodno od grada.

BAIXA

Središnji dio grada počinje od velikog trga na obali Praca do Comercio ili Terreiro do Paco (trg od palače), gdje je bila nekadašnja kraljevska palača stradala u velikom zemljotresu. S tri strane trg okružuju zgrade s arkadama i kolonadama, dok je četvrta otvorena prema obali rijeke. Veličanstvena ulazna gradska vrata Arco do Augusta iz 1875. godine, s kipovima slavnih portugalskih osoba, dominiraju trgom. Ondje je i najstariji lisabonski kafić-restoran Martinho da Arcada iz 1782. godine, koji je u svojim počecima osim pića prodavao i led neophodan ribarima, koji su na trgu iskrcavali ulov. Najčešći gosti danas su mu zaposlenici obližnjih ministarstava.

S Praca do Comercio kreće glavna ulica Rua Augusta, a s još nekoliko bočnih i sedam poprečnih ulica čini glavnu pješačku i trgovačku zonu grada. Nezaobilazna mjesta su Casa Brasileira i Casa Macario, gdje se pored vrhunskih kolača i čokolade mogu probati i neki drugi portugalski specijalitet te popiti prava kava ili porto. Glavna atrakcija je lift San Justa Elevator, što ga je u stilu Eiffelovog tornja izradio učenik slavnog arhitekta. Visok je 45 metra, a na njegovom vrhu nalaze se kafić i vidikovac s kojeg puca prekrasan pogled na Alfamu i Baixu.

Rua Augusta završava na trgu Rossio, glavnom trgu grada. Ondje je prometni centar, najživlji trg s mnoštvom kafića. Najpoznatiji je art-deco 'Cafe Nicola'. U tamošnjim restoranima, između ostalog, često se poslužuje nacionalno jelo - bakalar, pripremljen na tisuću načina. U vrijeme velikog siromaštva portugalski su ribari bili primorani loviti daleko u sjevernim morima i jedino je bakalara bilo dovoljno za prehrani brojnog stanovništva.

Na trg Rossio nadovezuje se i trg Restauradores. Simbol je oslobođenja od 60-godišnje španjolske vladavine i popločan zanimljivom kombinacijom dvobojnog kamena. Na njemu je smještena prekrasna palača Foz, građena od polovice 18. stoljeća sve do polovice 19. stoljeća. Unutrašnjost i namještaj podsjećaju na pariški Versailles i nije otvorena za javnost. Uz nju je sljubljena palača poznata pod imenom Eden Cinema iz 1929. godine, danas luksuzni aparthotel. Na trgu se nalazi još nekoliko luksuznih hotela te legendarni Hard Rock Cafe.

ALFAMA
Obilazak najstarije četvrti Alfama obično počinje Katedralom SE (Svete Marije), izgrađenom za vrijeme prvog portugalskog kralja 1150. godine na mjestu stare džamije. Izvana dominiraju dva četvrtasta, ne tako visoka zvonika, koja podsjećaju na obrambene kule. Iza Katedrale, na mjestu starog rimskog kazališta iz 1. stoljeća pr. Kr., smjestio se mali muzej. Nije mnogo toga ostalo iz toga doba, ali ako imate 'Lisbon card' ulaz je besplatan. Ova kartica inače omogućava besplatan ulazak u sve državne muzeje, palače i spomenike, besplatnu vožnju gradskim prometom, liftovima i žičarama, čak besplatnu vožnju željeznicom do Sintre i Cascaisa, popuste za privatne muzeje i još puno toga. Moguće je kupiti za trajanje posjeta gardu od 24, 48 ili 72 sata. Ovaj posljednji košta 39 eura i vrijedi svakog novčića.

Izuzev trgova, ovaj dio grada čine uske krivudave uličice koje se lagano penju i završavaju na vrhu tvrđavom Castelo de San Jorge, koja dominira Lisabonom. Do nje se dolazi i poznatom turističkom atrakcijom, tramvajem br. 28, koji povezuje taj dio grada s Baixom i Chiadom. To je i najviši od sedam brežuljaka grada. Kralj Joao, slomivši otpor Maora, na ovom je mjestu sagradio svoj dvorac. Po njemu je utvrda i dobila ime, a visoke kamene zidine s 18 osmatračkih kula i 12 ulaznih vrata danas su simbol grada.

BAIRRO ALTO & CHIADO
Chiado je elegantni i profinjeni dio Lisabona, s brojnim kazalištima, muzejima, knjižarama, ugodnim kafićima starinskog štiha, zlatarnicama i trgovinama finom i skupom robom. Zanimljivo je da se do njega nalazi nekadašnje radničko i sirotinjsko naselje Bairro Alto nastalo u 16. stoljeću. Po danu su uske uličice s grafitima i išaranim fasadama te mali trgovi gotovo pusti, a uvečer se pretvaraju u četvrt najboljeg noćnog života u gradu. Mnogo je malih restorana s internacionalnom ili domaćom kuhinjom lokala s fado pjevačicama i pjevačima, koji pjevaju svoje tužne pjesme uz pratnju gitare. U ovaj dio grada najlakše se dolazi prepoznatljivim tramvajem koji vozi strmim ulicama. S trga Restauradores elevator Gloria vodi do vidikovca i malog parka S. Pedro de Alcantara, odakle se pruža najljepši pogled na donji grad i Alfamu s tvrđavom i katedralom.

U blizini se nalazi šarmantni trgić Carmo, gdje se pod procvalim krošnjama južnoameričkog drveća u svibnju i lipnju može uživati u nekoliko restorana i kafića. Novija ga povijest pamti po rušenju Salazarove diktature. Naime, u jednu od zgrada glavne policije sklonio se omraženi diktator, no revolucija je prošla bez krvi i Portugalci su dobili slobodu 25. travnja 1974. godine, nakon 50 godina diktature. Po tom datumu nazvan je dobio most preko rijeke Tejo.

Najveći trg u ovom dijelu grada je posvećen pjesniku Luisu de Camoesu. Ondje je smješten legendarni kafić Brasileria, gdje se već 107 godina okupljaju generacije lisabonskih intelektualaca i umjetnika. U neposrednoj blizini nalazi se opera Sao Carlos, izgrađena u 18. stoljeću po uzoru na milansku Scalu. Ispred nje se često se izvode programi na otvorenom. Stara opera, koja je bila na trgu Comercio, srušena je u zemljotresu.

BELEM
Belem je simbol portugalske slave i dio grada gdje se nalaze najraskošniji spomenici iz razdoblja kolonijalnih osvajanja. Simbol grada Lisabona je svakako kula Belem, mala tvrđava izgrađena 1515. na ulazu u lisabonsku luku. Izgrađena je u manuelinskom stilu pod utjecajem arapske arhitekture i pod zaštitom je UNESCO-a. Iz lučice ispred nekada malog samostana izvan Lisabona krenuli su u svoja istraživanja i osvajanja princ Henrik Navigator koji je pokorio Ceutu u Maroku, Bartolomeu Dias koji je oplovio jug Afrike i Rt Dobre Nade, Ferdinand Magellan na svoje prvo putovanje, i Vasco da Gama, koji je stigao do Indije.

Na tom mjestu je 1960. godine, za obilježavanje 500 godina od smrti Princa Henrika, podignut Spomenik Otkrićima (Padrao dos Descobrimentos). Simbolizira brod sa tri jedra, koji je spreman isploviti. Na njemu su kipovi mnogih slavnih moreplovaca i drugih povijesnih osoba.

Najmonumentalniji simbol portugalske moći je samostan Mosteiro dos Jeronimos, izgrađen 1502. godine u gotičkom stilu, u čast putovanja Vasca da Game. Unutra je njegovo posljednje počivalište, kao i pjesnika Luis de Camoesa, koji je u svom djelu Os Lusiadas epski opjevao to putovanje. Palača Ajuda je najromantičnija europska palača, mada njezina izgradnja nikada nije završena. Zbog Napoleonovih osvajanja kraljevska se obitelj morala skloniti u Brazil. Stoga svoju bogato ukrašenu unutrašnjost palača može zahvaliti rudnicima dijamanata iz Brazila. Na raskoši se nije štedjelo: prekrasno oslikani stropovi, slike, skulpture, kristalni lusteri i svijećnjaci, kolekcija satova, namještaj tapaciran svilom, kolekcija porculana s jednim od rijetkih kompletnih servisa kraljevske obitelji... Ispred palače nalazi se i mali botanički vrt, najstariji u Portugalu, sagrađen 1768. godine. Ondje se još uvijek mogu pronaći nekoliko stoljeća stari primjerci drveća doneseni iz Južne Amerike.

FUTURISTIČKI PARQUE DAS NACOES
Potpuna suprotnost ostalim povijesnim dijelovima grada je istočni dio s modernim zdanjima izgrađenim za jubilarnu stotu obljetnicu izložbe EXPO 1998. godine. Ovim sajamskim kompleksom obilježena je i petstota godišnjica dolaska Vasca da Game u Indiju. U Parque das Nacoes (u prijevodu Park Nacija) bilo je 130 sudionika, koji su ondje izložili svoja dostignuća.

Torre Vasco da Gama je kula u obliku jarbola i jedra s vidikovcem na vrhu. Trenutno se uz nju gradi hotel poput onoga u Dubaiju, pa je zatvoren za javnost. S njega se najbolje vidi pripadajući kompleks koji se prostire na pet kilometara obale i najduži europski most - Vasco da Gama. Cijeli kompleks obiluje zanimljivim građevinama, parkovima i skulpturama te je omiljeno odredište stanovnika Lisabona, posebice vikendom.

Najposjećenije mjesto u gradu zasigurno je Oceanarium, jedan od kvalitetnijih u svijetu s 25.000 riba, ptica i ostalih životinja. I oko Lisabona mnogo je zanimljivih destinacija za posjetu, kao što su obližnji Cascais, Estoril, Queluz, Sintra, Cabo da Roca, Mafra, ili nešto udaljeniji Obidos, Alcobaca, Batalha te svetište Fatima.


Lisabon: Mjesto tužne fado glazbe i hrabrih moreplovaca
6.ožujka 2014 - Šarm Lisabonu su dali i Maori, kroz brojne ostatke i obilježja u arhitekturi. Ali ono što ga je obilježilo i izdiglo iznad prosječne prijestolnice veličanstvene su palače i crkve izgrađene zlatom, začinima i drugom robom koja je stizala iz brojnih kolonija Južne Amerike, Afrike i Azije. Hrabri portugalski moreplovci odlazili su na brodovima u nepoznato i donosili silna bogatstva, stekavši ogromnu slavu i svoje mjesto u povijesti
Kimerika (Chimerica) - crvena šizofrenija
1.ožujka 2014 - Šljap. Šljap. Šljap. Žena teškim korakom istiskuje tišinu iz dubokog blata mukotrpno orući rižino polje u okolici izvora rijeke Dong, u pokrajni Jiangxi. Djeca pješice pristižu u obližnju školu, neka bosonoga, a poneka i iz dva sata hoda udaljenih domova. U isto vrijeme Kina je još 2009. prestigla Sjedinjene Američke Države i postala najveće svjetsko tržište automobila
Mephisto, obuća za lagan hod
28.veljače 2014 - Poznata francuska tvornica Mephisto slovi da ima "najudobnije cipele na svijetu“ bazirane na TEHNOLOGIJI SOFT-AIR. Mephisto daje odgovor na svjetske trendove komfora, zdravlja i uživanja u svakom koraku. Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti ovaj francuski brand pomaže u otklanjaju problema umornih stopala, bolova u leđima i mišićima, pa čak i kod glavobolje, uz savršenu udobnost i nakon dugotrajnog stajanja ili hodanja
Indonezija
30.studenog 2012 - Mnogi ga nazivaju Otokom bogova, vjerojatno i s pravom, jer Bali ima sve predispozicije da bi se europski posjetitelj mogao osjećati kao u raju. Nisu to samo prekrasni zalasci ili izlasci sunca, opojni mirisi tropskog cvijeća, svježe voće, ili sklad u kojem žive domaćini i životinje. Ima tu još mnoštvo detalja na koje se u europskim središtima ne obraća nikakva pozornost, dok još uvijek ruralno inspiriran Bali jednostavno navodi da se i zatvorenim očima promatra svijet oko sebe
Bejrut: Biser Lavanta koji čeka hrabre putnike
6.studenog 2012 - Libanon je, uspoređujemo li ga s ostalim destinacijama Bliskog Istoka, jedna od najmodernijih, najsvježijih te jedna od još uvijek nerazvikanih destinacija. Turista gotovo i nema, tek poneki zalutali putnik koji je ovdje na jednodnevnom izletu iz jedne od okolnih država. Glavni grad Bejrut, popularno nazvan Parizom Bliskog Istoka, moderno je odredište smješteno na obali Mediterana, udaljen svega pedesetak kilometara od Izraela te stotinjak kilometara od Sirije
Ranč Borik
2.studenog 2012 - Avanturizam susreće robinzonstvo na ovoj predivnoj, udaljenoj lokaciji na obroncima Moslavačke gore, nadomak Lonjskog polja. Starinska je ovo kuća podno koje je zidani podrum-konoba s biljarskim stolom i drvenim, ručno klesanim hrastovim svodom
Tradicijski turizam Majsecov mlin
2.studenog 2012 - Moderni tradicionalizam bila je glavna nit vodilja prilikom gradnje ovog izuzetnog objekta. Na osnovi starog mlina nastao je pravi biser kontinentalnog turizma. Tradicija zagorske hiže je na svakom koraku, a uz klasičnu tradicionalnu ponudu jela i pića, možete se uvjeriti u tradicionalni mehanizam mljevenja brašna na kamenom kotaču
Istanbul: Megalopolis na razmeđu svjetova
31.listopada 2012 - Bogata povijest ostavila je upečatljive tragove u kulturi, arhitekturi, običajima i načinu života ljudi. Tijekom godina on je bio važno religijsko središte. Car Konstantin učinio ga jednim od središta kršćanstva, a nakon pada 1453. i dolaska Osmanskog Carstva postaje i važno središte islamskog svijeta. Nakon crkvenog raskola, koji je kršćane podijelio na katolike i pravoslavce, grad je postao središte pravoslavlja, a ondje je još i danas sjedište carigradskog patrijarha
Dolomiten Residenz – Sporthotel Sillian
30.listopada 2012 - Istočni Tirol vrlo je poseban dio Tirola koji očarava svojim iznimnim šarmom. Ujedno i vrlo popularno zimsko odredište Hrvata koji vole skijanje. No, Istočni Tirol podjednako je zanimljiv i ljeti. Šetnja, vožnja biciklom ili penjanje aktivnosti su koje su, za vrijeme sunčanih i toplih dana, na raspolaganju onima koji su i na odmoru aktivni. Izravno iz hotela, brojne pješačke, trkaće i biciklističke staze vode u središte netaknute prirode
Beč: Lud, divlji i bučan, ne samo klasičan
25.listopada 2012 - Osnovan kao keltsko naselje još u 10.stoljeću prije Krista, današnji Beč svjetska je metropola s nešto više od dva milijuna stanovnika. Ne prevelik, dakle. Naravno da se nije slučajno našao više puta u Top 3 svjetskih gradova s najboljim uvjetima za život. Šarolik, pun ljudi iz cijeloga svijeta, raznih vjera, boja i svjetonazora, Beč je istinski megalopolis
str.: 1 od 30. Ukupno: 293 zapisa.