Vijesti:
Oglas:
Početna > Vijesti > Vijesti dana > Luka Split nastavlja sa rastom prometa
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Luka Split nastavlja sa rastom prometa


17.10.2008 12:17:00 | Autor/Izvor limun.hr

Sukladno planu za 2008. godinu, Luka d.d. Split nastavlja sa razvojem poslovanja i rastom prometa. Rezultati za prvih devet mjeseci 2008. godine pokazuju da se kontejnerski promet povećao za 20% u odnosu na cijelu 2007. godinu, što je u apsolutnom iznosu 6.170 TEU do je u cijeloj 2007. izmanipulirano tek 5.140 TEU, što ujedno pokazuje isplativost ulaganja u 104-tonsku dizalicu Liebherr.

Prema planu za 2008. godinu predviđeno je ostvariti 345.000 t teretnog pretovara, što je znatan porast u odnosu na prošlogodišnji ukupni pretovar od 305.000 t koji će se dostići već do kraja listopada. Naime u prvih devet mjeseci Luka d.d. Split je ostvarila 276.000 t teretnog pretovara.

Iako su rashodi Luke d.d. opterećeni povećanim kamatama, amortizacijom i povećanim troškovima za električnu energiju i naftu, za prvih devet mjeseci 2008. godine ostvarena je neto dobit od cca. 2,4 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Ovi rezultati s obzirom na veličinu luke i broj zaposlenika, Luku Split svrstavaju u sam vrh teretnih luka. Naime, novonastala vrijednost po djelatniku je daleko najbolja od svih hrvatskih teretnih luka.

Sukladno najavama Lučka uprava je započela sa radovima proširenja kontejnerskog platoa, točnije sa betoniranjem prve faze kontejnerskog terminala i izgradnjom izlazne ceste sa istočne strane Luke, a završetak istih se očekuje krajem godine. Ova investicija sveukupno će iznositi preko 10 milijuna kuna.

Sukladno najavljivanim planovima Luka d.d. Split će početkom studenog predati zahtjev Lučkoj upravi za produljenje roka prvenstvene koncesije na način da se revaloriziraju dosadašnja i buduća ulaganja u lučku infrastrukturu i suprastrukturu, zaključuje se u priopćenju.