Oglas:
Početna > Leksikon > J > Jamčevina
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Jamčevina


A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V W X Z Ž (2110 pojmova)

Jamčevina (engl. bail, njem. Kaution) je sredstvo osiguranja određene obveze, ugovora ili posla koje redovito obuhvaća određeni novčani iznos ili vrijednosne papire, ali to mogu biti i druge pokretne ili nepokretne stvari.

Od momenta predaje jamčevine do trenutka kada davalac propusti izvršiti jamčevinom osiguranu obvezu, ona leži kao depozit bez prava primaoca da je u tom intervalu koristi. Ako davalac kaucije ispuni ugovorenu obvezu, položena jamčevina mu se vraća; ali njezin puni učinak se očituje u slučaju njegova neispunjenja obveze, jer tada jamčevinu gubi. Pri tome je svejedno je li za neispunjenje davalac jamčevine kriv ili nije; štoviše gubi je i onda kada vjerovnik, odnosno primalac jamčevine zbog neispunjenja nije imao nikakve štete.

Kao sredstvo osiguranja koristi se relativno često, npr. prilikom osnivanja dioničkog društva (preuzimanje dionica smatra se pravovaljanim samo ako preuzimatelj položi određenu jamčevinu); prilikom licitacije, nadmetanja ili jeftimbe (natjecatelji moraju položiti propisanu jamčevinu kao sigurnost da će za slučaj da dobiju izvođenje radova ili robu radove preuzeti i izvršiti, a robu platiti); kod vođenja nekih poslova koji su vezani uz polaganje jamčevine (npr. za banke, dražbovaonice, kladionice, osiguravateljne institucije); kod kaucijskog osiguranja itd. Jamčevina se razlikuje od jamstva i zaloga po tome što je jamstvo tuđa osobna obveza, a zalog se daje za sigurnost novčanog duga.

Definicija je preuzeta iz Rječnika osiguranja u izdanju Masmedia.

Ostala značenja:
Jamčevina
Jamčevina



Jamac
Jamčevina
Jamstveni (garancijski) fond
Jamstveni kapital
Jamstveni kapital banke
Jamstvo
Javna dobra
Javna emisija
Javna isprava
Javna poduzeća
Javne financije
Javne nabave
Javni dug
Javni interes
Javni poziv
Javni zajam
Javno bilježništvo
Javno poduzeće
Javno trgovačko društvo
Jedinstveni tečaj
Jeftine dionice
Jen
JIT
JIT menedžment
Johannesburška burza
Joint venture
Juan
Jumbo zajam
Junk Bonds
Jurisdikcija
Jurisprudencija