Početna > Nekretnine > Građevinarstvo > Duži rok za povrat stanarskih prava Srbima
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Duži rok za povrat stanarskih prava Srbima


1.9.2010 10:58:00 | Autor/Izvor: Novi list/PressCut

Postoji mogućnost da se odredi novi rok u kojem bi izbjegli Srbi iz Hrvatske, koji su početkom devedesetih izgubili stanarsko pravo, podnijeli zahtjev za dobijanje statusa zaštićenog najmoprimca u državnom stanu kojeg bi potom mogli otkupiti pod povoljnim uvjetima. Stari je rok istekao još u rujnu 2005. godine, a do njegovog isteka zahtjev je podnijelo oko 4.500 izbjeglih Srba iz Hrvatske. Riječ je o hrvatskim Srbima koji su imali stanarsko pravo na stanove u mjestima gdje nije bilo ratnih operacija, odnosno izvan takozvanog područja od posebne državne skrbi.
 
O toj je temi, među ostalima, u ponedjeljak bilo riječi na sastancima vodstva SDSS-a, prvo s premijerkom Jadrankom Kosor, a potom i s ministricom okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović Dropulić. Konkretan dogovor oko produženja roka kao i njegovog trajanja još uvijek nije postignut, ali, kako se može neslužbeno doznati, razgovaralo se o mogućnosti da bi on mogao trajati od šest mjeseci do godine dana.

Stranke i udruge koje predstavljaju Srbe iz Hrvatske već dugo inzistiraju j! na produženju tog roka jer smatraju da bi u normalnim okolnostima broj zahtjeva sigumo bio veći od 4.500, koliko ih je bilo pristiglo do rujna 2005. godine. Postignut je konkretan dogovor oko kriterija po kojima će oni koji su podnijeli zahtjev do rujna 2005. moći otkupiti državni stan u kojem trenutno žive.
 
Odgovarajuću odluku kojom će se njima omogućiti otkup tog stana Vlada će usvojiti na ovotjednoj ili najkasnije na sjednici sljedećeg tjedna. Neslužbeno su se spominjali kriteriji da bi godina izbjegličkog staža smanjivala cijenu stana za jedan posto, te da bi bio moguć značajan popust ako bi se stan platio gotovinom.